zaterdag 13 april 2013

Lekker luchtig!



De bedoeling is dat er tzt een Bourgondische schouw komt op de plek waar nu de open haard is. Dit is nogal een klus, die ook nog bijkomende werkzaamheden vraagt. Als het vuur in de schouw brandt, dan zuigt de haard zuurstof aan voor de verbranding van het hout. Als de kamer goed tochtvrij zou zijn, kan het gebeuren dat er zelfs een onderdruk in de kamer ontstaat, waardoor het vuur slecht brandt. Te weinig zuurstof dus. Normaal zitten er in een woning genoeg plekken van waar zuurstof aangezogen kan worden; onder deuren door, door kierende ramen, etc. Het aanzuigen van die lucht geeft echter een enorm tocht gevoel. De aangezogen zuurstof strijkt onder de bank door, langs je voeten. Om dit te voorkomen komen er aan weerszijde van de nieuwe schouw ventilatie roosters. We hakken door de vloer twee gaten naar de cave (wijnkelder) eronder. Daar steken we spouwventilatiepijp door, en daar komt de voorzetwand voor.











Het gat wordt afgewerkt met het eiken houten rooster dat ik maakte (naar Gaudi's ventilatie ideeën). De kachel kan zijn lucht nu daarvandaan aanzuigen. 
Behalve voor de open haard kunnen de ventilatie roosters ook gebruikt worden om in de winter warme lucht vanuit de cave (waar het nooit onder nul komt) de kamer in te laten. En 's zomers kan er zo koele lucht in de kamer komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten